Bezoek Moldavian Christian Aid
aan lutherse gemeente Amsterdam

Op woensdag 20 oktober was het dan zover: een delegatie van Moldavian Christian Aid was afgereisd naar Nederland om in een week tijd verschillende Nederlandse geloofsgemeenschappen te bezoeken die hetzij zelf, hetzij via  Kerk in Actie / ICCO MCA sponsoren.

In het kort is MCA een oecumenisch initiatief van de lutherse, orthodoxe en baptistenkerken in Moldavië. MCA probeert door middel van projecten, advies en trainingen mensen in nood te helpen en empowerment te bieden aan kerken en mensen. De delegatie bestond uit 6 leden, deels priesters met een eigen geloofsgemeenschap,  deels projectleiders van MCA. De mannen droegen van die typisch Moldavische mutsen en hadden natuurlijk echte baarden!

De delegatie van MCA op de Wallen
De delegatie van Moldavian Christian Aid op de Wallen in Amsterdam.
Foto: Judith van den Berg-Meelis.

Allereerst ging de groep in Amsterdam de Wallen op. Daar bezochten we christelijk bezoek- en reïntegratieproject Het Scharlaken Koord (www.scharlakenkoord.nl). Dat was voor de Moldaviërs een vrij heftige schok. We liepen natuurlijk langs de ramen, waarachter veel Oost-Europese dames zaten. We kregen van de coördinator van Het Scharlaken Koord veel aangrijpende verhalen over hoe de dames meestal in dit werk verzeilen. Door hun bezoekwerk hebben ze veel achtergrondinformatie waardoor ze ook op verantwoorde wijze preventie en nazorg kunnen bieden (denk aan middelbare scholen - loverboys en terugkeer naar Oost-Europese landen). De delegatie werd ook gewezen op hun verantwoordelijkheid voor voorlichting, preventie en nazorg in Moldavië.  Hierop ontstond een felle discussie in het Engels - Moldavisch over hoe dat dan wel niet moest…

Na het bezoek was het tijd voor wat ontspanning en sightseeing. Dit deden we per rondvaartboot, door de grachten van Amsterdam. Daarna liepen we naar de Oude Lutherse Kerk op het Spui. Hier kreeg de groep van ds. Andreas Wöhle een rondleiding, en werd de groep uitgebreid met bezoekende gemeenteleden,  bestuursleden en leden van de diaconie. Het gesprek werd voortgezet, in Engels - Duits en met handen en voeten, waarbij de onderwerpen wisselden van filosofie tot diaconie, tot het aantal kinderen wat men had.

Afsluitend hielden zowel Lilia Bulat, de coördinator van MCA, als algemeen secretaris van de diaconie Hanne Wilzing een presentatie over de eigen organisatie. Andreas Wöhle sloot af met een zegen - wat mooi aansloot bij het verhaal van één van de priesters, die afreizende kerkleden de reiszegen geeft als ze voor hun werk naar het buitenland vertrekken.

Het was een bijzonder geslaagde dag, die diepe indruk heeft gemaakt op de delegatie en ze zeker aan het denken heeft gezet over opvang, hulp en reïntegratie van prostituees in hun eigen land.

Judith van den Berg-Meelis,
diaconaal medewerker Kopje Thee+ Amstelveen.